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Nutrição

Estudo randomizado | Consumo de dieta com mais gorduras de peixe e menos óleos vegetais pode reduzir a cefaleia/migrânea.

5 Jul, 2021 | 10:10h

Comunicado de imprensa: Consuming a diet with more fish fats, less vegetable oils can reduce migraine headaches – NIH News Releases

Estudo original: Dietary alteration of n-3 and n-6 fatty acids for headache reduction in adults with migraine: randomized controlled trial – The BMJ

Editorial: Dietary omega 3 fatty acids for migraine

Comentário: Expert reaction to a study looking at diets rich in omega 3 fatty acids and headache in adults with migraine – Science Media Centre


Estudo randomizado | Em pacientes com síndrome do intestino irritável com diarreia predominante, dieta pobre em FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols – oligossacarídios fermentáveis, dissacarídios, monossacarídios e polióis) alcança mais precocemente a melhora de sintomas como frequência de evacuações e excesso de gases.

30 Jun, 2021 | 10:40h

Low fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols diet compared with traditional dietary advice for diarrhea-predominant irritable bowel syndrome: a parallel-group, randomized controlled trial with analysis of clinical and microbiological factors associated with patient outcomes – American Journal of Clinical Nutrition (link para o resumo – $ para o texto completo)


Ponto de vista | Progresso na farmacoterapia para tratamento da obesidade.

24 Jun, 2021 | 10:55h

Progress in Pharmacotherapy for Obesity – JAMA (gratuito por tempo limitado)

Ver também: Semaglutide’s Success Could Usher in a “New Dawn” for Obesity Treatment – JAMA (gratuito por tempo limitado)

Revisão clínica em áudio: Semaglutide for Weight Loss


Estudo de coorte | Desfechos relacionados a deglutição e voz em pacientes hospitalizados com COVID-19.

18 Jun, 2021 | 10:33h

Swallowing and Voice Outcomes in Patients Hospitalized With COVID-19: An Observational Cohort Study – Archives of Physical Medicine and Rehabilitation

Estudo relacionado: Characterization of dysphagia and laryngeal findings in COVID-19 patients treated in the ICU—An observational clinical study – PLOS One


Mais dados sugerem que não há benefício cardiovascular na suplementação de ômega 3 – Análise secundária do estudo STRENGHT não mostrou associação entre os níveis atingidos de ácido graxo ômega 3 e desfechos cardiovasculares adversos maiores em pacientes com alto risco cardiovascular.

8 Jun, 2021 | 10:20h

Association Between Achieved ω-3 Fatty Acid Levels and Major Adverse Cardiovascular Outcomes in Patients With High Cardiovascular Risk: A Secondary Analysis of the STRENGTH Trial – JAMA Cardiology

Estudo original: #AHA20 – Randomized trial: High-dose Omega-3 fatty acids did not reduce the risk of cardiac events in patients at high cardiovascular risk

Comentários: Higher blood levels of omega-3 fatty acids from prescription fish oil showed no effect on CV events – American College of Cardiology


M-A: O benefício do rastreamento da disfagia em pacientes adultos com AVC.

7 Jun, 2021 | 10:17h

The Benefit of Dysphagia Screening in Adult Patients With Stroke: A Meta‐Analysis – Journal of the American Heart Association


Estudo randomizado: Em pacientes com diabetes tipo 2 tratados com insulina basal e com controle glicêmico ruim (média de HbA1c = 9,1%), o monitoramento contínuo da glicose (MCG) reduziu o nível de HbA1c em 0,4%, em comparação com o cuidado usual (8% e 8,4%). O envolvimento do paciente (i.e., adesão, dieta, atividade física em resposta às leituras do MCG) foi o motivo mais provável de melhora no controle glicêmico.

3 Jun, 2021 | 10:00h

Effect of Continuous Glucose Monitoring on Glycemic Control in Patients With Type 2 Diabetes Treated With Basal Insulin: A Randomized Clinical Trial – JAMA

Editorial: Broadening Access to Continuous Glucose Monitoring for Patients With Type 2 Diabetes – JAMA

Comentário: Studies support wider CGM access in type 2 diabetes – medwire News

 

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Diretriz USPSTF: Médicos devem propor intervenções de aconselhamento comportamental para promover o ganho de peso saudável e evitar o ganho de peso excessivo durante a gestação.

1 Jun, 2021 | 10:14h

Healthy Weight and Weight Gain In Pregnancy: Behavioral Counseling Interventions – U.S. Preventive Services Task Force

Editorial: Behavioral Counseling Interventions for Healthy Weight During Pregnancy: An Ambitious Endeavor – JAMA

Relatório de evidências: Counseling and Behavioral Interventions for Healthy Weight and Weight Gain in Pregnancy – JAMA

Entrevista com o autor: USPSTF Recommendation: Behavioral Counseling Interventions for Healthy Weight and Weight Gain in Pregnancy – JAMA

Página do paciente JAMA: Behavioral Interventions for Healthy Weight Gain During Pregnancy


Estudo randomizado e controlado de 24 semanas: Em um programa de perda e manutenção de peso, lanches com mistura de sementes oleaginosas resultaram em perda de peso similar e saciedade aumentada em comparação com lanches de carboidratos refinados.

20 Mai, 2021 | 10:47h

Mixed Tree Nut Snacks Compared to Refined Carbohydrate Snacks Resulted in Weight Loss and Increased Satiety during Both Weight Loss and Weight Maintenance: A 24-Week Randomized Controlled Trial – Nutrients

Comentário: Mixed tree nut snacks result in significant weight loss and improved satiety – News Medical


Estudo mostra que limites de IMC para risco de obesidade e diabetes não funcionam em populações não brancas.

12 Mai, 2021 | 09:59h

Study shows BMI cut offs for obesity and diabetes risk do not work for non-white populations – European Association for the Study of Obesity

Estudo original: Ethnicity-specific BMI cutoffs for obesity based on type 2 diabetes risk in England: a population-based cohort study – The Lancet Diabetes & Endocrinology


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