Acesso livre
Acesso livre

Nutrição

Amplo estudo observacional sugere que uma dieta rica em vegetais pode reduzir o risco de desenvolver COVID-19 grave.

12 Set, 2021 | 20:50h

Eating a plant rich diet reduces risk of developing COVID-19 – King’s College London

Estudo original: Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study – Gut


Alimentação via sonda para pessoas com demência grave: tomada de decisão.

7 Set, 2021 | 21:59h

Tube feeding for people with severe dementia: making decisions – Evidently Cochrane

Artigo original: Systematic review: Enteral tube feeding for people with severe dementia – “We found no evidence that tube feeding improves survival; improves quality of life; reduces pain; reduces mortality; decreases behavioural and psychological symptoms of dementia”.


Diretriz Prática da ESPEN | Nutrição clínica na insuficiência intestinal crônica.

7 Set, 2021 | 21:55h

ESPEN practical guideline: Clinical nutrition in chronic intestinal failure – Clinical Nutrition


Revisão sistemática | Avaliação dos padrões dietéticos e mortalidade por todas as causas.

6 Set, 2021 | 16:24h

Evaluation of Dietary Patterns and All-Cause Mortality: A Systematic Review – JAMA Network Open

 

Comentário no Twitter (fio – clique para saber mais)

 


Debate | Jejum de 1 hora vs. de 2 horas para líquidos claros antes da anestesia em crianças.

3 Set, 2021 | 12:31h

Pro-Con Debate: 1- vs 2-Hour Fast for Clear Liquids Before Anesthesia in Children – Anesthesia & Analgesia

Conteúdo relacionado: ESPEN practical guideline: Clinical nutrition in surgery – “Preoperative fasting from midnight is unnecessary in most patients. Patients undergoing surgery, who are considered to have no specific risk of aspiration, shall drink clear fluids until 2 h before anesthesia. Solids shall be allowed until 6 h before anesthesia.”


Estudo mostra que as crianças ganharam peso durante a pandemia.

2 Set, 2021 | 11:22h

News release: Young children gained weight during the pandemic – Kaiser Permanente

Estudo original: Changes in Body Mass Index Among Children and Adolescents During the COVID-19 Pandemic – JAMA

 

Comentário no Twitter

 


#ESCCongress | Estudo randomizado por clusters: entre pacientes com risco aumentado para AVC, um substituto do sal (75% de cloreto de sódio e 25% de cloreto de potássio) reduziu as taxas de AVC, os eventos cardiovasculares e a morte por qualquer causa.

30 Ago, 2021 | 13:23h

Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death – New England Journal of Medicine (link para o resumo – $ para o texto completo)

Comunicado de imprensa: Low-sodium salt prevents stroke – European Society of Cardiology

Comentário: Massive SSaSS Study Shows Switch to Salt Substitute Cuts Stroke, CVD – TCTMD

 

Comentário no Twitter

 


Revisão | Abordagem do paciente com síndrome do intestino irritável (SII) difícil de tratar.

30 Ago, 2021 | 12:22h

How to Approach a Patient with Difficult-to-Treat IBS – Gastroenterology (gratuito por tempo  limitado)

 

Comentário no Twitter

 


Estudo observacional sugere que não é necessário fornecer uma dieta livre de germes (dieta para neutropênico) para pacientes oncológicos com alto risco de neutropenia.

26 Ago, 2021 | 12:19h

Association between the dietary regimen and infection-related complications in neutropenic high-risk patients with cancer – European Journal of Cancer

 

Comentário relacionado no Twitter

 


M-A de estudos randomizados | O efeito de maior ou menor aporte proteico em pacientes criticamente doentes – “Nesses pacientes, um alto aporte diário de proteína não esteve associado com qualquer melhora nos desfechos clínicos ou centrados no paciente.”

20 Ago, 2021 | 12:16h

The effect of higher versus lower protein delivery in critically ill patients: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials – Critical Care


Mantenha-se atualizado em sua especialidade

 

Escolha quantas especialidades quiser.